Perspectief in uw carrière en inkomen                                                     bel ons: 06 - 172 86 698     

Jobcoaching; wat het is en hoe het werkt

Jobcoaching, een veel gehoord begrip; maar wat houdt het precies in?

Een jobcoach (ook wel werkcoach of werkbegeleider) is een vriendelijke professional die u ondersteunt op een breed terrein met als uiteindelijk resultaat die passende werkplek. Omdat werk nu eenmaal een groot deel van uw leven bepaalt en zelfs beïnvloedt, is het vinden en behouden van een kansrijke carrière een belangrijke pijler onder een gelukkig leven.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Vaak wordt gedacht dat de rol van een jobcoach min of meer gelijk is aan die van een re-integratiecoach, maar niets is wat het lijkt.

De re-integratiespecialist kijkt naar uw wensen en doelstellingen. Daarbij wordt een passende werkgever en carriere gevonden.

Een jobcoach kijkt zonodig verder. Denk dan aan wat nodig is om uw eventuele arbeidsbeperkingen van een oplossing te voorzien. Moet er een aangepaste stoel of aangepaste computer komen of een invalidentoilet? Hoeveel uur per dag en hoeveel dagen per week kan er worden gewerkt en welke maatregelen zijn nog meer nodig? Een jobcoach gaat ook mee naar de werkplek en begeleidt u als werknemer in de nieuwe werkomgeving. Soms werkt een jobcoach zelfs mee om zo samen met de cliënt te oefenen in de werkzaamheden die moeten worden verricht. Gaat het goed dan zal de jobcoach zich steeds meer terugtrekken, op deze manier kunt u uiteindelijk lekker zelfstandig te werk gaan.

Wanneer heeft u recht op jobcoaching?

Als u nieuw werk hebt, kunt u hulp krijgen van een jobcoach. Een jobcoach begeleidt u op de werkvloer. Dit kan een externe of interne jobcoach zijn. Een externe jobcoach werkt voor een erkende jobcoachorganisatie. Een interne jobcoach wordt door uw werkgever geregeld en kan bijvoorbeeld een collega zijn die hiervoor een speciale training heeft gevolgd.

De externe jobcoach kunt u zelf aanvragen. Als u hiervoor subsidie van UWV wilt krijgen, moet de jobcoach voor een goedgekeurde jobcoachorganisatie werken. Daarnaast beoordeelt UWV zijn werk.

Meer weten over de voorwaarden van een jobcoach, bekijk dan de pagina van het UWV.

Heeft u verder nog vragen of wilt u ook een jobcoach spreken, ga dan naar de pagina Kansrijke carrière.