Perspectief in uw carrière en inkomen                                                     bel ons: 020-671 40 40    
Hypotheekvorm

Welke hypotheekvorm past het beste bij u?

Hypotheekvormen zijn er in vele soorten en maten. Weet u welke vorm het best bij uw situatie past?

De meest gebruikelijke hypotheekvormen hebben wij even voor u op een rijtje gezet. Uiteraard is het zo dat de juiste vorm voor u afhankelijk is van individuele factoren en wensen.

Aflossingsvrije hypotheek
U lost niets af; u betaalt alleen hypotheekrente. Aflossing vindt bijvoorbeeld plaats bij verkoop van het huis. Ook bij overlijden van één van de huiseigenaren blijft de hypotheekschuld staan. Dit kunt u indekken met de juiste overlijdensrisicoverzekering voor u en/of uw partner. Tot 2013 was dit een populaire hypotheekvorm. De aflossingsvrije hypotheek werd vaak in combinatie met andere hypotheekvormen afgesloten. Sinds 1 januari 2013 geeft deze hypotheekvorm  voor nieuw afgesloten hypotheken geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Voor de vóór 2013 afgesloten aflossingsvrije hypotheken blijft de oude regeling gelden. De hypotheekrente is maximaal gedurende een periode van 30 jaar aftrekbaar van het inkomen. Deze vereiste geldt sinds 2001. Hierdoor is de hypotheekrente over oudere hypotheken minimaal aftrekbaar tot 2031.
Annuïteitenhypotheek
In deze hypotheekvorm wordt er maandelijks een gelijkblijvend bedrag (de annuïteit)  aan hypotheeklasten in rekening gebracht. Alleen de samenstelling van de maandlast wijzigt. In het begin is het hoofdzakelijk betaling van rente en een klein bedrag aan aflossing. Door de aflossingen daalt de hoogte van de verschuldigde rente en wordt er maandelijks steeds meer afbetaald. In de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gelijk. Doordat de rentelasten dalen worden de netto maandlasten steeds hoger. Sinds 1 januari 2013 is de annuïteitenhypotheek samen met de lineaire hypotheek de vormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek. Dit geldt alleen voor nieuw gesloten hypotheken.
In vergelijking met de lineaire hypotheek zijn de maandlasten in de annuïteitenhypotheek in de eerste jaren van de looptijd lager. Gerekend over de gehele looptijd wordt er in de annuïteitenhypotheek meer betaald aan hypotheekrente. Per de einddatum van de rentevast periode kunnen de maandlasten wel stijgen of juist dalen. Uitgaande van een gelijkblijvende hoogte van de hypotheekrente, blijven de maandlasten gedurende de looptijd gelijk.
Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is één van de twee hypotheekvormen die gekozen kunnen worden voor een nieuw te sluiten hypotheek. Het is een eenvoudige hypotheekvorm. De maandelijkse aflossing kan berekend worden door de hypotheekschuld te delen door de looptijd in maanden. Gedurende de looptijd zakken de rentelasten door de dalende hypotheekschuld.

De rentelasten dalen doordat er steeds minder hypotheekrente verschuldigd is. Hierdoor daalt het fiscaal voordeel ook.
De bank zal een aanvullende overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht stellen.

 

Voor de actuele rentestanden van deze hypotheekvormen ga dan naar ActueleRentenstanden.nl

 

Recentelijk is een hypotheekvorm geïntroduceerd voor de 57+ doelgroep. Erg interessant. Klik hier voor meer informatie om uw overwaarde te benutten: Binnen Pinnen: “Geld uit uw muur”!

Nuttige berekeningen

Speciaal voor onze vaste klanten, hebben wij een aantal zogeheten “rekentools” beschikbaar gesteld:

NIEUW: De gezamenlijke banken voeren een campagne onder de noemer “Aflossingsblij“. Neem 5 minuten de tijd of uw (geheel of gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek tot vreugde stemt.


Actuele overzichten:

Hoe komen wij tot een passend financieel advies?

Uw adviseur inventariseert en legt uw dossier voor aan de financieel experts op het hoofdkantoor in Amsterdam. Het aldus ingerichte team van experts gaat nadenken over de beste richting. Daar nemen wij gemiddeld twee weken de tijd voor. Het resultaat van dit teamwork is uw financieel verbeter voorstel: een omvangrijk rapport dat op uw lijf passend gemaakt is.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt? Neem gerust contact met ons op:

Visit Us
Follow Me
Tweet
LINKEDIN
Share