Perspectief in uw carrière en inkomen                                                     bel ons: 020-671 40 40    

Bijleenregeling; wanneer krijgt u hiermee te maken?

De bijleenregeling

De bijleenregeling heeft betrekking op de overwaarde van uw oude huis en de financiering van de nieuwe woning. U heeft overwaarde als u uw huis voor een hoger bedrag verkoopt dan de hypotheek die erop rust. Dit geld moet u weer investeren in uw nieuwe huis. Doet u dat niet, dan mag u geen rente aftrekken over een deel van uw nieuwe hypotheek.

De regeling is in 2004 ingevoerd, omdat veel mensen hun overwaarde niet gebruikten voor aankoop van hun nieuwe woning. Voor het nieuwe huis sloten zij een maximale hypotheek af om zo optimaal te profiteren van de renteaftrek. Omdat de overheid dat niet wenselijk vindt, is de bijleenregeling er gekomen.

Bijleenregeling: drie scenario’s

Er zijn drie situaties denkbaar waarin u met de bijleenregeling te maken krijgt:

1. U gaat een duurder huis kopen
In dat geval is het verstandig om de overwaarde te investeren in uw nieuwe huis. Doet u dat niet, dan valt een deel van de hypotheek als gevolg van de bijleenregeling in Box 3. En dat betekent dat u minder of geen fiscaal voordeel heeft.

2. U verhuist naar een goedkopere woning
Ook hier geldt dat u de overwaarde het beste opnieuw kunt investeren, omdat uw hypotheek anders volgens de bijleenregeling – deels – in Box 3 valt. Daarmee vervalt (een deel van) uw fiscale voordeel.

3. Geen ander woonhuis kopen
Wanneer u na de verkoop bijvoorbeeld gaat huren of (tijdelijk) naar het buitenland vertrekt, blijft de overwaarde onder de naam ‘eigenwoningreserve’ nog drie jaar bestaan. Dit betekent dat de regels van scenario 1 en 2 gedurende drie jaar blijven gelden. Daarna mag u de winst uit de verkoop van je woning (de overwaarde dus) vrij besteden.

Bijleenregeling kan ingewikkeld zijn

Hoe de bijleenregeling fiscaal uitpakt, kunt u uitrekenen met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst. Het wordt echter een stuk ingewikkelder als de overwaarde onderwerp van discussie is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als u het huis na een scheiding moet verkopen en u of uw ex met een nieuwe relatie een ander huis koopt. Want welk deel van de overwaarde moet u dan aan wie toekennen? Vaak is dat een ingewikkelde rekensom waarbij deskundig advies geen overbodige luxe is.

Expert

De bedoeling van de bijleenregeling is duidelijk, de uitwerking ervan kan soms voor verrassingen zorgen. Komt u er niet helemaal uit? Neem dan eens contact met ons op. Als Erkend Financieel kantoor hebben wij meerdere experts op het gebied van financiële vraagstukken en kan u geholpen worden rondom de bekostiging van uw woning en al uw vragen.

Meer te weten komen over onze organisatie? lees verder op de pagina passende financiën.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt? Neem gerust contact met ons op:

Visit Us
Follow Me
Tweet
LINKEDIN
Share