Perspectief in uw carrière en inkomen                                                     bel ons: 020-671 40 40    

Betaalbare hypotheek voor starters? Het kan!

De huizenprijzen liggen weer ruim op het niveau van vóór de kredietcrisis. Vrij hoog dus. Aan de hoogte van de hypotheek worden strengere eisen gesteld dan voorheen en er dient afgelost te worden. Geen wonder dat veel starters denken dat dit geen goede tijd is om een huis te kopen. Maar die gedachte is vaak ten onrechte! Er zijn nieuwe manieren om als starter een betaalbare hypotheek te krijgen.

Dat komt allereerst omdat de hypotheekrente behoorlijk veel lager is dan in 2008. Zelfs als u de rente voor twintig of dertig jaar vast zet, bent u stukken voordeliger uit. Het geld dat u hiermee bespaart, kunt u gebruiken voor de aflossing van uw annuïtaire of lineaire hypotheek. Dat is wel een prettige situatie Waar moet u nog meer aan denken?

Eigen geld

Wel zal u als starter anno 2019 eigen geld moeten meenemen als u een huis koopt. U mag namelijk 100% van de waarde van het huis lenen voor uw hypotheek. De bijkomende kosten worden tegenwoordig uit eigen portemonee betaald. Vaak is dat spaargeld. Maar misschien willen uw (groot)ouders u wel helpen door een bedrag te schenken of te lenen.

Starterslening

Een andere optie is om een Starterslening aan te vragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Die overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van uw eerste huis en het maximale bedrag dat u kunt lenen binnen de NHG. Het voordeel van zo’n Starterslening is dat u in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Daardoor zijn uw maandlasten veel lager. Niet alle gemeenten doen mee aan de regeling. Op de website van het SVn kun je controleren of u er gebruik van kunt maken. En laat u zich eens adviseren door een expert op dit vlak.

Langere looptijd

Sinds 2018 is het ook mogelijk om een hypotheek met een langere looptijd af te sluiten, namelijk veertig jaar in plaats van dertig jaar. Het voordeel daarvan is dat de maandlasten lager uitkomen dan bij een traditionele dertigjarige looptijd.  Keerzijde is wel dat u over de langere looptijd uiteindelijk dus meer betaalt aan rente. Verder mag u tijdens de laatste tien jaar de hypotheekrente niet meer aftrekken.

Wij helpen u graag met uw betaalbare hypotheek!

Welke hypotheek het beste bij u past, is afhankelijk van veel variabelen. Heeft u een vaste baan of een tijdelijk arbeidscontract? Hoe hoog zijn uw inkomsten? Heeft u een partner die ook een inkomen heeft? Hoeveel wil en mag u lenen? Als Erkend Financieel Advies bureau helpen wij u graag om alles op een rij te zetten, zodat u precies weet wat uw hypotheekmogelijkheden zijn.

Toch nog meer informatie nodig, bekijk dan onze pagina over passende financiën.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt? Neem gerust contact met ons op:

Visit Us
Follow Me
Tweet
LINKEDIN
Share