Perspectief in uw carrière en inkomen                                                     bel ons: 020-671 40 40    

Aflossingsvrije hypotheek en de spelregels

Bij de meeste hypotheken die tegenwoordig worden afgesloten, betaalt u het geleende geld tijdens de looptijd ervan terug. Toch bestaat de aflossingsvrije hypotheek nog wel. Maar wat zijn precies de spelregels?

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u gedurende de looptijd niet af. Aan het einde van die periode – meestal dertig jaar – moet je het gehele bedrag in principe in één keer terugbetalen. Vroeger waren er voor dat doel vaak levens- of beleggingsverzekeringen gekoppeld aan aflossingsvrije hypotheken. Maar door de crisis leveren die vaak onvoldoende rendement op, waardoor u aan het einde van de looptijd in financiële problemen kunt komen.

Rente aftrekbaar of niet?

Daarom heeft de regering besloten om het afsluiten van dergelijke constructies te ontmoedigen. Sinds 2013 is de rente over nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet langer aftrekbaar. Maar als u er vóór die tijd al eentje had, mag u de rente nog wel aftrekken.

Sterker nog, ook als u uw aflossingsvrije hypotheek oversluit of verhuist, mag u nog kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek zonder dat u het recht op renteaftrek verliest. Deze regeling blijft van kracht tot 30 jaar na het afsluiten van de aflossingsvrije hypotheek en in elk geval tot 2031. Tussen 2031 en 2043 loopt voor iedereen het recht op renteaftrek over een aflossingsvrije hypotheek dus af. Maar let op: als u een ander huis koopt, mag u dat ten hoogste voor 50% financieren met een aflossingsvrije hypotheek.

Lening terugbetalen

Afhankelijk van het hypotheekbedrag kan het slim zijn om de lening al gedurende de looptijd (deels) terug te betalen. Zo weet u zeker dat u aan het einde ervan niet het risico loopt dat u uw huis moet verkopen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag u elk jaar 10% of zelfs 20% van de lening boetevrij aflossen.

Hypotheek oversluiten

Als u wilt aflossen en uw rentevaste periode loopt binnenkort af, kunt u er ook voor kiezen om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een andere vorm. U hebt dan de keuze uit twee varianten: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek.

Alles op een rij

Twijfelt u of u moet aflossen, uw hypotheek moet oversluiten of de situatie gewoon zo laten als die nu is? Overweegt u een huis te kopen en dat deels te financieren met een aflossingsvrije hypotheek? Maak dan eens een afspraak met een van onze adviseurs. Zij zetten de mogelijkheden graag voor u op een rij, zodat u een goede keuze kunt maken.

Wilt u weten of u aflossingsvrij moet blijven? Bekijk de rekentool.

Visit Us
Follow Me
Tweet
LINKEDIN
Share